Tre väldigt olika talare på Frölundas ledarskapsdag idag, men med en gemensam tråd. Passionen, hjärtat, att älska, var budskapet från Joel Lundqvist, Lotta Schelin och Göran Adlén.

Lyssna till vad hjärtat säger - Lotta Schelin
Lyssna till hjärtat, säger Lotta Schelin.

Att vara sig själv, att vara äkta var också likheter i de tre framförandena. Tydligast med det var kanske Joel Lundqvist. Tydlighet är vad han vill stå för – tydlighet ger effektivitet.

Ledaregenskaper Joel Lundqvist står för: Ärlighet, Tydlighet, Passion.
Tydlighet och konstruktiv feedback är viktigt för Joel Lundqvist.

Ärlighet, tydlighet, passion

När det dyker upp en ny chef kan det vara svårt att hitta rollerna. Roger Rönnberg var ganska extrem när han dök upp som tränare i Frölunda, enligt Joel Lundqvist. Det tog ett tag men nu har de hittat sina roller och sina likheter. Humorn är en av dem säger Joel, men mellan raderna verkar det som temperamentet är största likheten. “Det gäller att vi inte får utbrott samtidigt.”

Joel Lundqvist framför texten "Tävla, Temperament, Kontrollbehov, Självkritiska, Hög kravställning, Modern Family".
Likheterna mellan Roger Rönnberg och Joel Lundqvist, enligt den sistnämnde.

Lotta Schelin förstärker mycket av det som Joel Lundqvist inlett med, samtidigt som hon belyser olika typer av ledarskap. Det svenska i klubb- och landslag och det franska i Olympique Lyonnais. I Frankrike skapades en vinnarkultur som satte sig i väggarna men det gjordes med ett auktoritärt ledarskap som är dränerande på sikt. Å andra sidan fanns svenska tränare som var för ödmjuka och lämnade laget utan ansvar. Under Pia Sundhage handlade det om att göra varandra bra. “Pias dröm var nog 11 ledare på plan. Ett självgående lag där alla höjer varandra.” Vem vill inte ha det så i arbetslivet?

@Trendspanaren, Göran Adlén, tog över och förstärkte även han Joels inledande budskap.

Var äkta, predikar Göran Adlén på bilden.
Var äkta, predikar Göran Adlén.

Tankeväckande och roande är också Adléns “Skit i det du”-lista. Han ifrågasätter om vi behöver fokusera så hårt på mål i livet och att det kan ge ett tunnelseende. Som exempel nämner han taxichaufförerna i New York som slutar tidigt när det regnar. När det är som mest efterfrågan på taxibilar är utbudet som lägst. Varför? Taxichaufförerna har nått sitt mål, uppnått dagskassan.

Planering kan vi också skita i. Vi behöver inte tro att “det går att planera sig till framgång” eftersom “Livet består av lite slumpmässiga ja och nej”och “90-95% omedvetna beslut”. Du behöver inte heller bygga upp nåt personligt varumärke eftersom egot inte har någon plats i “the smart age”.

No place for Ego.

Våga, älska, spring!

Som avslutning drar Göran Adlén sitt mantra – Våga, Älska, Spring! Vilket också är en bra summering av alla tre talare; det handlar om att ta chanserna som uppstår, vara passionerad och, sist men inte minst – göra. DO!

Adlén i högform.

I slutet av frågestunden fick Joel så till sist frågan som alla väntat på. “Spelar du och brorsan i samma lag nästa säsong?” Efter ett ganska långt och diplomatiskt svar om att Henke måste bestämma själv etc. kunde vi konstatera att vi i alla fall inte fick ett ‘nej’.

Joel och Henrik spelar hockey på dagis i Åre. I Scandinavium nästa säsong?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *