Sveriges första #Teamsdagen inföll den 11 mars, tre dagar före Teams treårsdag. Evenemanget hölls alltså dagen innan regeringen beslutade om förbud för allmänna sammankomster med fler än 500 deltagare. Så många deltagare var det inte på mysiga Hotel At Six i Stockholm, men väl 300 stycken. Enligt arrangörerna stod dessutom 400 personer på väntelista. Tills nästa år får vi hoppas att virusen håller sig i schack och att fler får möjlighet att delta för Teamsdagen var riktigt, riktigt bra.

På agendan stod ett 15-tal dragningar uppdelat i två olika spår, verksamhet och teknik. Dagens svåraste övning var att välja bort pass, för alla var intressanta och lockande. Här är några av mina höjdpunkter från dagen.

Ledarskap och Teams enligt Therése Treutiger.

Therése Treutiger, Microsofts svenska vice VD, inledde dagen bland annat med intressanta reflektioner om hur globalisering och digitalisering har förändrat ledarskapet.

Nya ledstjärnor för ledare.

Imponerande siffror

Theodora Malmström, produktmarknadschef för Teams, Windows 10 och OfficeProPlus, tog vid och presenterade ganska imponerande siffror (från november 2019). 500.000 företag och organisationer använder Microsoft Teams, inklusive 91 av Fortune 100-företagen. Teams finns på 53 språk och 350 kunder har mer än 10.000 aktiva användare i Teams.

Pia Langenkrans dragning om Sharepoint och Teams var mycket intressant och underhållande. Pia slår ett slag för arkivet, som är hjälten! Ta tillbaka arkivarien! Arkiv är INTE ett annat ord för att arkivera. Vi måste hållas ifrån dokumentdumpning och att överarbeta mallar. Men vi behöver ge rekommendationer om hur man använder grejerna på att bra sätt. Stöttande processer. Kom ihåg att utbilda alla. First line support är kollegerna i rummet.

Klart vi kan!

Magnus Sandtorv från Atea hade en mycket nyttig dragning om bland annat governance, styrning av Teams. Han visade hur han låter användare begära ett nytt Team i ett Form. Efter godkännande skapas Teamet från en mall genom PowerAutomate. Magnus sammanfattning är; ta kontroll, möjliggör självservice och automatisera.

Ulrika Hedlund från Storyals visar deras imponerande utbildningsplattform som bygger på storytelling. Hennes tips för att nå ut:

  • Använd Office 365 som plattform och kommunikationsmedel
  • Bygg “Champions-nätverk”
  • Använd både morot och piska…(Personal trainer)
  • Inspirera, motivera och utbilda!

Höjdar-Ville

En riktig höjdpunkt är Ville Gullstrands Power Platform & Teams. På 40 minuter hinner han med visa och lära oss tre användbara saker i Power Automate, Power BI och Power Apps. Efteråt gav han också bort PowerBI-rapporten vi alla behöver för att hålla ordning på våra filer i SharePoint. Läs hans bloggpost om FileAnalytics här.

Ville Gullstrand, Power BI-riddare.
Ville Gullstrand, Power BI-riddare.

Stort tack till alla arrangörerna för en mycket bra dag. Tack till deltagarna på plats som var disciplinerade med handtvätt och handsprit. Tack till deltagarna som höll sig hemma med sjukdomssymtom. Sist men inte minst tack för avslutande mingel. Där kunde man ha turen att träffa Erik Olsson och få tips om Outlook i Teams. Så här glad blir man då:

Erik Olsson och artikelförfattaren.