Idag den 20 januari är det “Lösenordsbytardagen”, instiftad av tidningen PC för alla. Helst skulle vi väl vilja se att det var “Skippalösenordsdagen” istället? För hur många lösenord vill vi egentligen ha? Hur många konton har vi och hur många lösenord? Återanvänder du lösenordet på flera tjänster?

Men går det att öka säkerheten och samtidigt göra livet enklare? Ja! Helst vill vi inte ens veta vad vi har för lösenord. MFA, multifaktorsautentisering, och/eller biometri är lösningar som höjer säkerheten ett par snäpp från användarnamn och lösenord, samtidigt som säkerhetsnivån höjs. Vi börjar alla bli vana vid mobilt BankID för många tjänster och varför skulle dina digitala tjänster på jobbet ha sämre säkerhet?

Microsoft vill få oss att säga hej då till lösenorden. Du som redan kör Microsoft 365 kan använda Microsoft Authenticator-appen för MFA på dina Microsoft-tjänster. Den funkar också bra för många andra tjänster som WordPress, PayPal, Avanza etc. Microsoft Authenticator-appen finns för både Android och iOS.

1Password är en lösenordshanterare för alla möjliga sajter och tjänster. Genom att starkt skydda lösenorden i en app/tjänst behöver du bara hålla reda på ett enda lösenord och ändå nå tjänsterna snabbt. Eftersom du inte behöver kunna och komma ihåg lösenorden kan de vara riktigt långa och svåra. Vad sägs om M!.+1w]ihB@q3E*BqkZg-xW} till exempel? Genom biometri i din pryl, t ex Windows Hello, FaceID eller fingeravtryck kan du låsa upp 1Password och därmed sajten/tjänsten utan att ens skriva det enda lösenordet.

1Password finns i en EU-variant för den som inte vill lagra känsliga data i Nordamerika.